Koffie

Iedereen houdt er bijna wel van, een lekkere bak koffie. De een drinkt het in de morgen om een beetje op gang te komen en de ander drinkt het omdat hij of zij het gewoon erg lekker vindt. Toch werkt koffie voor de een weer heel anders dan voor de ander. Heel veel mensen worden er juist opgewekt en vrolijker van maar dit is meestal maar van korte duur. Door de hoge hoeveelheid cafeïne die in de meeste koffies zit krijgt je lichaam een boost van cafeïne. Iedereen denkt van alles over zijn kopje koffie te weten maar in de praktijk weten we toch niet alles. Koffiebonen zijn eigenlijk geen bonen, maar pitten van de koffiebes. Koffiebonen zijn groen en verkleuren naar mate ze rijper worden van groen naar geel naar rood. Koffie bevat meer aroma's dan wijn. Espresso's hebben vaak een hoge intensiteit maar bevatten minder cafeïne dan filterkoffie. Je kunt het beste voordat je koffiedrinkt een glas water drinken. Het water reinigt je smaakpapillen, wat ervoor zorgt dat je de aroma's beter proeft. Het duurt ongeveer drie uur voordat koffie in je lichaam is uitgewerkt. Leuke weetjes.

Soorten koffie en de effecten

Tegenwoordig is het lastig om een keuze te maken welke koffie je gaat drinken. Er zijn vele soorten te verkrijgen met ieder zijn specifieke smaak. Een aantal voorbeelden zijn: Espresso, Ristretto, Cappuccino, Latte Macchiato en Lungo. Het van oudsher bekende kopje filterkoffie is nog steeds te verkrijgen maar door alle moderne koffiesoorten kiezen velen voor een andere variant als ze koffie kopen. Ondanks dat vele mensen dagelijks een of meerder koppen koffie per dag drinken weten maar weinigen welke effecten het op je lichaam heeft. De grote bepalende factor in koffie is de cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerende werking en wordt razendsnel opgenomen in je bloed. Een paar minuten na je eerste slok raast ongeveer de helft van de cafeïne al door je bloedbaan. Het effect van een kop koffie is het grootst na zo’n 1,5 uur. Zo’n vier uur na consumptie is ongeveer de helft van de cafeïne uit je lichaam verdwenen.

Koffie in de Horeca

Ook in de horeca is koffie een populair drankje op de kaart. Cappuccino is de meest bestelde koffie. Tot na de lunch wordt deze variant veel besteld. Later op de dag winnen de andere koffiesoorten weer terrein. In de horeca wordt veelal gebruik gemaakt van de modernste koffiemachines waardoor het drinken van een lekker “bakkie” ook in de horeca een feest is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest Recent

Hoe mulchen het onderhoud van je tuin kunnen helpen

Een van de meest effectieve manieren om je tuin te onderhouden en te verbeteren, is door gebruik te maken van mulchen. Mulch is een...

De opkomst van elektrische auto’s

Er waait een nieuwe wind in de autowereld en dat is die van de elektrische auto. Deze vorm van vervoer, die ooit werd beschouwd...

De essentie begrijpen van verf en afwerking

Wanneer je een klusproject start, is het belangrijk om de basis te begrijpen. Het kiezen van de juiste verf en afwerking kan het verschil...

Waarom klimaatbeheersing in huis belangrijk is

Een comfortabel binnenklimaat is essentieel voor een aangename leefomgeving. Goede klimaatbeheersing zorgt niet alleen voor een prettige temperatuur, maar helpt ook de luchtkwaliteit te...

Groene brandstof: de basis van biodiesel

Laten we beginnen bij het begin: Wat is biodiesel precies? Biodiesel is een type biobrandstof die wordt gemaakt van plantaardige oliën, dierlijke vetten, of...