In drie stappen beter gaan presenteren als groep

Stel je voor jij gaat samen met jouw team naar de directeur om een plan voor te leggen. Tijdens de presentatie vertelt je collega ineens iets waar je het helemaal niet mee eens bent. En daarna volgt er een vraag die jij eigenlijk had willen beantwoorden, maar jouw collega gaat ineens over je heen.

Herkenbaar? Presenteren met een groep kan soms heel frustrerend zijn. Al helemaal als je dit gaat doet bij een grootschalig evenement op een schitterende evenementenlocatie en met professionele sprekers!

Daarom geef ik jou in dit artikel drie stappen hoe jij beter met jouw groep kunt presenteren.

Een goede voorbereiding

Samen met jou team ga je natuurlijk je presentatie voorbereiden. In deze voorbereiding bespreek je niet alleen wie het woord gaat nemen in de eerste fase, maar ook weer bijvoorbeeld inhoudelijke vragen gaat beantwoorden. en natuurlijk ook wat jullie gaan doen als er iets onverwachts gebeurt tijdens de presentatie.

Zorg ervoor dat jullie je tijdens de voorbereiding eens worden over de inhoud van jullie voorstel. Tenslotte zijn jullie allemaal ambassadeurs van jullie standpunt, ook als je zelf niet het woord neemt. Het is dus heel belangrijk om zelf ook actief erbij te zitten als iemand ander de presentatie geeft.

Tijdens stap 1, de voorbereiding zorgen jullie er dus voor dat jullie een goede verdeling maken van wie wat doet tijdens de presentatie. Ook zorgen jullie ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dit zorgt ervoor dat jullie overtuigender overkomen.

Een helder verhaal

Stap twee is natuurlijk het heldere verhaal tijdens de presentatie zelf. Tijdens de presentatie zorgen jullie ervoor dat jullie voorstel of de vragen die jullie hebben, duidelijk zijn door het gebruik te maken van een structuur. Deze structuur is het nummeren en labelen.

Door middel van nummer en labelen zorgen ervoor dat het duidelijk is welk argument jullie hebben of welke vragen jullie hebben. Tijdens jullie presentatie maak je gebruik van de techniek van het nummer en labelen om een heldere structuur aan te brengen in je presentatie.

De communicatie na jullie presentatie

Na de presentatie gaan jullie misschien een onderhandeling in of een gesprek of hebben jullie nog schriftelijke communicatie met de directeur of met een andere partij, over het verhaal dat jullie zojuist hebben verteld.

Het is belangrijk om dezelfde labels te blijven gebruiken die jullie ook in je presentatie hebben gebruikt. Zo laten jullie zien dat jullie achter jullie boodschap staan en dat jullie hele groep op de hoogte is van wat jullie standpunt is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest Recent

Hoe mulchen het onderhoud van je tuin kunnen helpen

Een van de meest effectieve manieren om je tuin te onderhouden en te verbeteren, is door gebruik te maken van mulchen. Mulch is een...

De opkomst van elektrische auto’s

Er waait een nieuwe wind in de autowereld en dat is die van de elektrische auto. Deze vorm van vervoer, die ooit werd beschouwd...

De essentie begrijpen van verf en afwerking

Wanneer je een klusproject start, is het belangrijk om de basis te begrijpen. Het kiezen van de juiste verf en afwerking kan het verschil...

Waarom klimaatbeheersing in huis belangrijk is

Een comfortabel binnenklimaat is essentieel voor een aangename leefomgeving. Goede klimaatbeheersing zorgt niet alleen voor een prettige temperatuur, maar helpt ook de luchtkwaliteit te...

Groene brandstof: de basis van biodiesel

Laten we beginnen bij het begin: Wat is biodiesel precies? Biodiesel is een type biobrandstof die wordt gemaakt van plantaardige oliën, dierlijke vetten, of...