In drie stappen beter gaan presenteren als groep

Stel je voor jij gaat samen met jouw team naar de directeur om een plan voor te leggen. Tijdens de presentatie vertelt je collega ineens iets waar je het helemaal niet mee eens bent. En daarna volgt er een vraag die jij eigenlijk had willen beantwoorden, maar jouw collega gaat ineens over je heen.

Herkenbaar? Presenteren met een groep kan soms heel frustrerend zijn. Al helemaal als je dit gaat doet bij een grootschalig evenement op een schitterende evenementenlocatie en met professionele sprekers!

Daarom geef ik jou in dit artikel drie stappen hoe jij beter met jouw groep kunt presenteren.

Een goede voorbereiding

Samen met jou team ga je natuurlijk je presentatie voorbereiden. In deze voorbereiding bespreek je niet alleen wie het woord gaat nemen in de eerste fase, maar ook weer bijvoorbeeld inhoudelijke vragen gaat beantwoorden. en natuurlijk ook wat jullie gaan doen als er iets onverwachts gebeurt tijdens de presentatie.

Zorg ervoor dat jullie je tijdens de voorbereiding eens worden over de inhoud van jullie voorstel. Tenslotte zijn jullie allemaal ambassadeurs van jullie standpunt, ook als je zelf niet het woord neemt. Het is dus heel belangrijk om zelf ook actief erbij te zitten als iemand ander de presentatie geeft.

Tijdens stap 1, de voorbereiding zorgen jullie er dus voor dat jullie een goede verdeling maken van wie wat doet tijdens de presentatie. Ook zorgen jullie ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dit zorgt ervoor dat jullie overtuigender overkomen.

Een helder verhaal

Stap twee is natuurlijk het heldere verhaal tijdens de presentatie zelf. Tijdens de presentatie zorgen jullie ervoor dat jullie voorstel of de vragen die jullie hebben, duidelijk zijn door het gebruik te maken van een structuur. Deze structuur is het nummeren en labelen.

Door middel van nummer en labelen zorgen ervoor dat het duidelijk is welk argument jullie hebben of welke vragen jullie hebben. Tijdens jullie presentatie maak je gebruik van de techniek van het nummer en labelen om een heldere structuur aan te brengen in je presentatie.

De communicatie na jullie presentatie

Na de presentatie gaan jullie misschien een onderhandeling in of een gesprek of hebben jullie nog schriftelijke communicatie met de directeur of met een andere partij, over het verhaal dat jullie zojuist hebben verteld.

Het is belangrijk om dezelfde labels te blijven gebruiken die jullie ook in je presentatie hebben gebruikt. Zo laten jullie zien dat jullie achter jullie boodschap staan en dat jullie hele groep op de hoogte is van wat jullie standpunt is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest Recent

Verbeter je productie met lineaire geleidingen en drukregelaars

In de moderne industrie speelt precisie een cruciale rol. Of je nu werkt in de automatisering, machinebouw of een andere sector waar nauwkeurige bewegingen...

Verbeter je werkplek met geavanceerde communicatieoplossingen

In de hedendaagse werkomgeving speelt technologie een cruciale rol bij het verbeteren van efficiëntie en samenwerking. Van geavanceerde vergaderoplossingen tot verbeterde beveiligingssystemen, moderne communicatietechnologieën...

Efficiënte magazijninrichting: tips voor optimale opslag en veiligheid

Een goed georganiseerde magazijninrichting is cruciaal voor de efficiëntie van een bedrijf. Het optimaliseren van de indeling kan niet alleen de doorvoersnelheid verhogen, maar...

Een georganiseerde badkamer voor een stressvrije ochtendroutine

Het begint allemaal met een goed begin van de dag. Een opgeruimde en goed ingerichte badkamer kan een groot verschil maken in hoe je...

Milieustickers en vignetten: voorbereid op je europese roadtrip

Europa staat bekend om zijn pittoreske steden, prachtige landschappen en rijke geschiedenis. Steeds meer landen voeren echter milieuzones in om de luchtkwaliteit te verbeteren...